Mirišljavi tart od badema i krušaka

U ponedjeljak počinje škola i „muke po roditeljima“. Moja starija kćer ove će godine u srednju. Uzbuđenija sam od nje. Gledam je svakoga dana i ne mogu vam opisati taj ponos koji osjećam. Čak i kad radi nešto uobičajeno – pije sok, gleda TV, razgovara na mobitel. Identičan je osjećaj i s mlađom, našom malom svojeglavom vražicom.

Naša mala čuda. Tako ih zovemo.
Ja vam se baš i ne sjećam nešto tog perioda svog života. Tu i tamo neki fragmenti iskoče iz osnovne škole, ali nije to ništa što bih mogla staviti u ove retke i reći – joj, bilo mi je baš genijalno kad smo… Bilo je ok.

Kako će biti njima za 10 ili 20 godina, mogu samo nagađati. No, često se uhvatim u pokušaju stvaranja sjećanja na ovaj period njihovog života. Grlim ih, ljubim, vodim posvuda. Razgovaramo, smijemo se, rijetko plačemo.
Neki dan vozila sam buduću srednjoškolku na trening i na semaforu je snažno zagrlila i izljubila po glavi pitajući se hoće li se sjećati ovog običnog, svakodnevnog trenutka? Nadam se da hoće, a ako i ne, barem će ostati zapisano da je to bio još samo jedan (super) običan dan u našim životima, kada smo se, kao i uvijek, smijale i kada joj je kosa mirisala na bademe.

 

Mirišljavi tart od badema i krušaka

Ovaj recept moguće je kombinirati na različite načine, a evo i mog prijedloga.

Prhko tijesto – sastojci:

  • 240 g brašna (imate li problema sa štitnjačom, brašno neka bude bezglutensko)
  • 25 g šećera
  • prstohvat soli
  • korica naranče
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje

Nadjev – sastojci:

  • 125 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • žlica iscijeđenog soka od naranče
  • 150 g badema
  • 2 jaja

Po želji:

  • 2 kruške
  • 50 g otopljene čokolade sa žlicom maslaca

Priprema
Napraviti prhko tijesto od navedenih sastojaka, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru 20-ak minuta. Maslac izraditi sa šećerima, dodati jaja i iscijeđeni sok od naranče i na kraju, dodati bademe.
Pećnicu uključiti na 180 stupnjeva. Razvaljati tijesto i popikati ga s vilicom.  Staviti ga peći 10 minuta. Kad ga izvadite, ohladiti i ubaciti smjesu koju treba poravnati. Staviti peći još 40-ak minuta.

 

Opcija za ukras
Skuhati dvije oguljene kruške (s peteljkama). U vodu za kuhanje možete staviti limun i cimet u štapiću. Nakon 20-ak minuta kruške izvaditi i ocijediti. Staviti u sredinu tarta i peći sve zajedno. Otopiti čokoladu sa žlicom maslaca. Kad je gotovo, preliti čokoladu preko krušaka.

Željka Gulan

Politička novinarka, autorica gastro bloga Recepti Gulan / https://cookfrommybook.blogspot.hr

WordPress Ads